Image-map Startsidan Startsidan Startsidan Presentation Länkar Kontakt Sponsorer Övrigt

2014-02-23

Bit ihop, hockeyvärlden!

Hej!

Det här kan bli ett väldigt långt inlägg. Min tanke när jag först läste om Nicklas Bäckströms dopingprov som skulle ha visat spår av otillåtet preparat var att det var värt att nämnas i bloggen. Allt eftersom dagen gått har det dock växt enormt mycket. Det blir lite hackat och malet här, i någon form av punktform.

Vi börjar med lite fakta av det lilla jag kunnat hitta. Det ska vara pseudoephedrine som Bäckström åkt fast för, där gränsvärdet är 150 µg/mL och Bäckström nått 190 µg/mL i sitt test. WADA skriver mer om ämnet här inför att det infördes på deras lista 2010: http://www.wada-ama.org/Documents/World_Anti-Doping_Program/WADP-Prohibited-list/WADA_Additional_Info_Pseudoephedrine_2010_EN.pdf
Några kan nå gränsvärdet inom 6-20 timmar efter intag, därför rekommenderas man att inte ta det 24 timmar före match/tävling. Den medicin som Bäckström ska ha tagit är denna: http://www.zyrtec.com/products/adults/zyrtec-d Tabletterna innehåller alltså 120 mg pseudoephedrine och enligt WADA ska man inte kunna nå gränsvärdet av en sådan tablett. Men tar du två stycken inom 12 timmar så kan du nå dit. Om jag förstått dokumentet rätt. Läs själva eller rätta mig gärna. Eftersom man rekommenderas att INTE TA denna substans 24 timmar innan match/tävling så är det alltså ett stort fel om man tar två tabletter inom 12 timmar inför match.
Nicklas Bäckström har gjort fel, han har erkänt och han tycker det är jobbigt. Om han kommer att få något straff och hur långt det kan tänkas bli har jag ingen aning. Klart är i alla fall att NHL låter honom spela redan veckan som kommer.

Bäckström själv har konstaterat att han testat positivt och att det känns skit. Så långt är allt okej.

Vissa tycker det är synd om Bäckström eftersom han inte fick spela finalen. Egentligen skulle han väl inte ens ha fått spela semifinalen mot Finland då testet togs redan i onsdags. Fattar inte varför folk lägger fokus på att "han inte fick spela finalen" istället för att bara konstatera att han haft för höga värden av ett preparat i kroppen. Det hade väl varit ännu värre om han fått spela och det här skulle avgöras efter matchen? Visst, IOK hade en ambition om att meddela alla idrottare resultatet från proven inom 24-48 timmar och IOK ska också ha bett Sverige om ursäkt för att det dröjde.

Per Mårts reagerade mot IOK och sa följande: "jag tycker att vi ska rätt förutsättningar för att tävla mot Kanada och det fick vi inte i dag, så jag är besviken"
Själv tycker jag att det är ett oerhört pinsamt uttalande och jag förväntar mig mer från ledare inom idrott. Hade han rasat mot Bäckström så hade jag kunnat förstå det, men nu skyllde alltså förbundskapten Per Mårts på IOK...

Tommy Boustedt har passat på att ta på sig pajaskostymen och har skämt ut sig rejält idag. Han går till attack till både höger och vänster och kallar IOK för amatörer, att allt är IOK:s fel och att NHL och internationella hockeyförbundet kanske inte vill ha med sina spelare i OS längre. På grund av att IOK inte skulle veta hur hockeyturneringar går till!?
Frågar ni mig så är det kanske så att NHL och internationella hockeyförbundet borde läsa på lite antidopingarbete och vilka REGLER som gäller när man tävlar i till exempel OS. Något som jag FÖRVÄNTAR mig att en landslagschef som Tommy Boustedt gör.

Om det är några som är amatörer här så är det personerna som representerar svenska hockeyförbundet som här visar sin totala okunskap och försöker skylla ifrån sig på IOK. Fruktansvärt pinsamt och jag skulle helst se att de skaffade sig andra jobb, alternativt blev utbildade.

Om landslagsledningen är förbannade över att Bäckström missade OS-finalen så kan ni ju gissa vad finnarna är...

Ett problem som till exempel NHL har är att man tillåter allt för mycket, man står inte under WADA som reglerar alla olympiska sporter. Internationella hockeyförbundet måste stå under WADA för att hockey ska få finnas med i OS.
Lite om vad som gäller i NHL:
- Inga out of competition-tester och inga tester under slutspel
- Max tre tester per spelare
- Man tar endast urinprover
- Man testar inte för tillväxthormon
- Åker du fast så kan du få 20 matchers avstängning (ca: 2 månader)
Pinsamt låg nivå för en liga som är världens bästa inom en så stor idrott som ishockey. Problemet med att NHL (och kanske internationella hockeyförbundet?) är så passiva i sitt antidopingarbete är ju att de aktiva knappas blir uppmärksamma på att det är något man bör tänka på. Hade Bäckström varit cyklist så kan jag lova er att han inte tagit Zyrtec-d inför tävling. Jag vet så många cyklister i min bekantskapskrets som inte ens tar huvudvärkstabletter eller liknande godkända preparat, just för att man inte vill förknippas med mediciner. Men i NHL så är det ju okej att bryta mot antidopingregler för andra ligor/idrotter, så då gör spelarna bevisligen det. Bäckström själv säger ju att han tagit preparatet i sju år. Då har det varit förbjudet under tävling och match i fyra års tid (utanför NHL). Kanske dags att se över rutinerna hos förbunden, och testverksamheten med för den delen.

Det hade varit så skönt om Mårts och Boustedt rasat mot NHL och deras pinsamma arbete mot doping, istället för att attackera organisationer som arbetar för ren idrott. Man borde gå ut och kräva att NHL ställer sig under WADA och deras testmetoder. Dom nationella hockeyförbunden borde inte låta sina spelare få spela i den ligan. Så här skrev faktiskt organisationen som heter just Ren Idrott på sin Twitter idag: "-Jag är chockad!, säger Bäckström. Tro fan det! So are we!! Hade inte grabben dispens för en medicin han knaprat i 7 år!? Ofattbart!"

Här slår WADA's Arne Ljungqvist och Timo Seppälä från finska antidopingbyrån tillbaka då Bäckström haft långt över tillåtna gränsvärdet och alltså inget som man "råkar få": http://www.expressen.se/sport/os/slar-tillbaka-det-ligger-langt-over-gransvardet/ Timo tar till lite hårdare ord här: http://hbl.fi/sport/2014-02-23/572141/tre-kronor-stjarna-fast-dopning

Det finns så mycket att göra i arbetet mot doping. Jag hoppas att detta är en väckarklocka för svenska allmänheten och den svenska idrottsrörelsen. Svenskar är inte rena. Man dopar sig även i ishockey och fotboll, man bara testar inte så ofta eller noga.

I ett liknande fall så fick cyklisten Alessandro Pettachi fick ett års avstängning efter att ha överdoserat sin astmamedicin.

Från början irriterade jag mig mest på svensk media som målade upp en bild av Bäckström som offer. Jämfört med de rubriker som idrottare från andra länder brukar få...

Med all denna textmassa så vill jag ändå avsluta med att konstatera att jag inte har sett något officiellt från vare sig IOK, WADA, SOK, RF eller Svenska Hockeyförbundet. Vet ni något så länka gärna.

15 kommentarer:

  1. Detta inlägg förtjänar mycket publicitet. Om inte annat som upplysning för orcharméerna i kommentarsdyngan på diverse artiklar om saken.

    SvaraRadera
  2. Nicklas Bäckström har gjort fel, han har erkänt och han tycker det är jobbigt?
    Då har det varit förbjudet under tävling och match i fyra års tid. (Kan det vara förbjudet samtidigt som det finns ett gränsvärde?)
    Är väl som att det är förbjudet att dricka öl o köra bil samtidigt som det finns en promille-gräns?
    IOK hade en ambition om att meddela alla idrottare resultatet från proven inom 24 (har de verkligen en ambition =)

    Att Bäckis har för högt A-provsvärde är ju rätt uppenbart. Men varför får han spela mot Finland o inte mot Kanada?
    Utan bäckis så hade Finland tagit guldet!
    Du hade inte tagit från luften att han testades i lördags så var har du tagit det?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var i fredags som jag läste att han hade testats. Någon av nyhetssidorna skrev det.

      Radera
  3. Ja du har rätt..suck. Klart att reglerna ska följas om man ger sig in i spelet. Ärendet skulle hanterats snabbare så att inte finska laget och övriga svenska laget blev offer men att kräva att NHL ska underkasta sig WADAs regler är som att kräva att EU ska följa sveriges alkohollag, hollands gräslag, eller varför inte någon trevlig anti-abortlag. Lär dig att värden inte alltid ser ut som i ditt gamla pojkrum. NHL är större än WADA.

    SvaraRadera
  4. En tumme upp åt dina tankar o hur du formulerar dem! :)

    SvaraRadera
  5. NHL är inte större än WADA men de har betydligt mer pengar.
    Money makes the world go round...

    SvaraRadera
  6. Är man dopad så är man dopad, inte svårare än så
    Bra skrivet förutom att du blandat om höger och vänster :-)

    SvaraRadera
  7. Först vill jag bara säga, bra skrivet!
    Tycker att det är skönt att problemen med dopning, som finns inom lagidrotter kommer upp till ytan.
    Jag är gamal elithockeyspelare, som idag cyklar och har följt cykelsporten hela mitt liv.
    Har en bror som tillhört cykeleliten många år och som alltid fått stå till svars för dopningproblemen inom cykel.
    Detta visar bara att det finns samma problematik, inom de "stora" idrotterna.

    SvaraRadera
  8. Mkt bra skrivet Henrik. Jag har själv försökt belysa problemet i många år ATT det faktiskt inte är helt friskt i andra idrotter heller.

    SvaraRadera
  9. Jag håller med dig i sak men det här visar återigen att regelverket är alldeles för stelbent. Man måste kunna vara mer flexibel i sina bedömningar av olika preparat. Det är stor skillnad mellan preparaten men allt benämns ändå under dopning.

    I det här fallet har han tagit en allergimedicin där ämnet har så liten effekt att det till och med tagits bort från listan under en period. Till dopingkontrollen har han även med burken och visar upp. Redan där borde han antingen fått en varning eller en avstängning(jag tycker varning med tanke på substansen). IOK och WADA måste bli mycket mer flexibla. Vad sägs om ett råd som beroende på idrott och preparat gör bedömningar från fall till fall, i varje fall under ett OS?

    Att idrottare knappt vågar ta en huvudvärkstablett utan att bli nojiga att de skall åka fast för dopning kan väl omöjligt vara ett sundhetstecken.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ju mer man läser desto mer verkar det som att allt inte står rätt till. Det verkar som att någon ljuger och att Bäckström inte alls är så oskyldig som de säger. Om det är som många experter nu verkar eniga om bara en överdosering av läkemedlet som kan åstadkomma dessa värden så är det ju frågan om allergimedicinen verkligen är förklaringen. Anledningen till att den återinfördes var ju tydligen att den började missbrukas i stor utsträckning och då kan det ju faktiskt vara så att Bäckström, som till vardags lever under väldigt tveksamma regler har en liten burk med något annat kosttillskott i väskan.

      Inte lätt att veta vilket ben man skall stå på i den här historien.

      Radera
    2. Den återinfördes pga. ökande bruk/missbruk samt ökat vetenskapligt stöd för ämnets prestationshöjande effekter.
      Det poängterades särskilt att förbunden skulle informera tydligt för att stävja detta bruk/missbruk vid återinförandet på listan.
      Waldebäck verkar ha kommit på att han har en läkaretik att förhålla sig till.

      Radera
  10. Men vad säger du då om xenon-gasningen av ryssarna i längd?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är nog inte bara längd, eller bara ryssar. Jag vet inte om det har någon effekt, jag vet att WADA ska ta upp detta på nästa möte och för egen del så förstår jag inte varför man vill hålla på och experimentera med gas.

      Radera
  11. http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/langt-ifran-sjalvklart-att-falla-backstrom_3314354.svd

    SvaraRadera